Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Medietrender Ung 2024: Det digitale livet til norske ungdommer

Alle er på sosiale medier og kunstig intelligens øker videre: Kantar Media har sett på norske 15-24-åringers medievaner og hvordan unge får med seg nyheter og underholdning.

Julie Saglien i Kantar og Jonas Østnes i Kantar Media har undersøkt de unges bruk av medier og understreker at alle unge ikke er like, det er store forskjeller på mediebruken innad i gruppen, både på kjønn og alder, fortalte de på presentasjonen av Medietrender Ung 2024 på Kulturhuset i Oslo. Men noen tydelige tendenser går igjen. 

  • Unge er opptatt av seg selv og å bli den beste versjonen av seg selv.
  • ChatGPT er den nye Google, halvparten har brukt det sist uke, ti prosent som sin foretrukne søkemotor.
  • TikTok brukes også til informasjonsinnhenting, ikke bare underholdning.
  • Videostrømming, musikkstrømming, radio, lineær-TV og nettavis faller, mens digital spilling, podkast og innhold fra influensere øker.
  • Alle (hele 97%) er på sosiale medier, og den daglige mobiltiden er på over 5 timer.
  • Gutter stemmer på høyresiden, jenter stemmer på venstresiden.

Se opptak fra Medietrender Ung 2024 her:



"Meg og mitt"

Unge i dag er svært opptatt av seg og sitt, og dette reflekteres også i preferanser og adferd. Vi har for eksempel innhentet et sitat fra en ung mann:

«Jeg vil bare ha tre ting i feeden min jeg, og det er trening, mat og sport. Sånn sett er jeg glad for at algoritmene er så sterke på hva jeg vil ha»

Kunstig intelligente søk

48 % av de spurte unge oppgir å ha brukt ChatGPT siste syv dager. Det er en økning på tolv prosentpoeng på et år. Det brukes veldig i stor grad til skolearbeid og studier. Det brukes også nå mer som en søkemotor. De undersøkte fokusgruppene har også snakket litt mer om kunstig intelligens (KI) generelt, og det kommer frem at de ser det både som en mulighet og en trussel.

Mulighetene ligger i at vi kan forenkle hverdagen. Men de unge melder at problemet ligger i at vi lenger ikke vet hva som er falskt og hva som er ekte, enten det er nyheter vi får i sosiale medier eller via slektninger, forteller Østnes og Saglie.


Google får konkurranse, men videostrømming holder stand

Vi ser en endring nå for hvordan de unge søker og finner informasjon, sier Jonas Østnes. Nå har Google fått konkurranse som søkemotor, selv om bruken av Google fortsatt er høy. Spesielt i den yngre målgruppen endrer søkebruken seg. TikTok seiler opp som et sted unge søker informasjon, i likhet med at de gjør det i andre sosiale medier. 

Innen underholdning er videostrømming stadig suverent størst, med 88 % daglig bruk, musikkstrømming ligger på 81 % og digital spilling på 58 %. Nyheter hentes fra nettaviser, det gjør 61 % daglig, en av tre (33 %) lytter daglig til radio og faktisk oppgir 15 % av de unge at de leser papiravis.

Selv om de fleste unge fortsatt bruker strømmetjenester, går daglig tidsbruk stadig ned. Nå er antall minutter daglig strømming nede på 63 minutter - ned fra 95 minutter i 2020.


Alle er på sosiale medier

Da Kantar i 2023 tenkte at topp-punktet i bruk av sosiale medier var nådd på 94 %, så tok man altså feil. Varslingen om at unge skulle bli mer analoge har ikke slått til ennå. Derimot har strømming av video og musikk gått litt ned.

Mye tid brukes på sosiale medier, men de unge vi snakker med har et ambivalent forhold til det. I år har vi spurt om skjermtiden til de som måler det. Hele 53 % gjør det, og de rapporterer å bruke i snitt 5 timer og 20 minutter hver dag på mobilen. Det er vanskelig å ikke skulle være del av en sosial kontekst, forteller Saglien som en forklaring på den skyhøye bruken av sosiale medier.

Blant de sosiale mediene de unge bruker, topper Snapchat (88 %), etterfulgt av et Instagram (69 %) som holdes på det nivået takket være memes og reels. TikTok (60 %) har fått forbi YouTube (59 %), mens Facebook fortsetter fallet blant unge og ligger nå på 56 %.

Hele 94 % av kvinner mellom 15 og 19 år bruker Snapchat, og de betrakter det som både deres enkle kommunikasjonskanal overfor både perifere og nære venner. Snapchat brukes mindre til nyheter. 

Instagram er størst (82 %), blant kvinner 20-24 år, og brukes til oppdatering i hva andre gjør, både influensere og venner, men også til å snakke med andre.

Til underholdning brukes TikTok mest av kvinner 15-19 år, mens unge gutter stadig sverger til YouTube.


Det strømmes mer, og mer ulovlig

76 % av de unge er villige til å kjøpe tilgang til film- og TV-serier for egne penger, men ikke til enhver pris. Det siste året har 45 % sett på innhold på en ulovlig måte.

Det kan gjerne knyttes opp mot blant annet mot sport, spesielt blant gutter. De er interessert i det, men de er ikke villig til å betale det det faktisk koster. Tall fra MBL's undersøkelse om betaling for nyheter viser at over halvparten av de i alderen 18-24 år oppgir å dele innlogging med andre. Det er høy delingskultur og villighet til å ty til ulovligheter, sier Østnes og Saglie.

Når det skal strømmes lovlig, gjør NRKs programmer det sterkt på strømmetoppen, med EXIT helt på topp med 130.000 unge seere.

Kino har holdt seg stabil de siste årene, etter at den reiste seg noe siden korona. 18 % av de spurte unge har vært på kino i løpet av fire siste uker. 


Podkast holder seg

Podkast er fortsatt "lillebror" når det kommer til lydmedier sammenliknet med musikk. Over en av fire unge lytter til podkast ukentlig, og de unge lytter i langt større grad til utenlandske podcaster enn hva den øvrige befolkningen gjør.

 

Nyhetskonsum – kort men langt, grundig men overflatisk

Trenden for nyheter har snudd, nettaviser (69 %) er viktigste nyhetskilde, men sosiale medier (66 %) følger tett på, langt over TV (24 %), radio (13 %) og papiravis (8 %). Saker som det publiseres mye om på TikTok er også saker de unge nevner når vi spør om hva de har sett av nyheter den siste tiden, sier Østnes og Saglie i Kantar.

Unge ønsker nyheter enkelt, kort og servert. Samtidig som det skal inkludere flere sider av samme sak.

De unge vil ha svar med en gang om en sak er verdt tiden deres. De vil ha nedtrekksmenyer med oppsummeringer, steder man kan få flere sider av samme sak og kanskje et historisk perspektiv man kan trykke seg gjennom uten å bli presentert for en lang og overveldende tekst, forteller Østnes.

VG (29 %) og NRK (20 %) ligger øverst av nettsidene som unge leser, mens tilliten til NRK, VG og TV2 ligger på over 60 %.

Lokalaviser holder seg stabilt med 15 % daglig dekning og 33 % som får nyheter fra lokalavis.


Politikk: menn til høyre, kvinner til venstre

Fleste av de spurte unge kvinnene og mennene oppgir at de stemte på Høyre ved det siste valget, men også FrP gjorde det sterkt blant mennene, og SV blant kvinnene.

Mennene heller i større grad mot høyresiden og kvinnene mot venstre.

Det er flest kvinner som går til valgurnene – selv om valgdeltakelsen blant unge generelt er lavere enn i befolkingen for øvrig.

Når det kommer til preferanser innen nyhetsmedier og sosiale medier, foretrekker unge som stemmer på høyresiden VG, TV2 og lokalavisen i tillegg til Snapchat, TikTok og Facebook. Mens unge som stemmer på venstresiden foretrekker NRK, TikTok og Instagram.