Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

5 kinesiske merker norske selskap bør være oppmerksomme på

Kantars årlige BrandZ-studie identifiserer de 100 mest verdifulle merkevarene i verden. Listen sier mye om hvor verdensøkonomien beveger seg. Det er lenge siden amerikanske og europeiske merkevarer var totalt dominerende. En langsiktig trend de siste årene har vært at stadig flere kinesiske merker gjør seg gjeldende på listen.

Publisert 23.06.21

I forbindelse med fjorårets BrandZ skrev jeg derfor at norske bedrifter må vende seg til å se østover hvis de ønsker å lære fra de sterkeste voksende merkevarene i verden. Det er ikke mindre aktuelt i år, hvor 18 av de 100 sterkeste merkevarene har sitt opphav i Kina.

infografikk kinesiske merkevarer vs amerikanske

I denne artikkelen ser jeg nærmere på 5 interessante kinesiske merker på listen over de mest verdifulle merkevarene i verden. Dette er merker norske selskap bør ha på den strategiske radaren, enten fordi de fort kan bli konkurrenter, eller fordi man kan lære og hente inspirasjon fra dem.

Xiaomi logo

Xiaomi begynner så smått å bli kjent i det norske markedet, først og fremst når det gjelder smarttelefoner. Produktspekteret er imidlertid mye større. Mange norske forbrukere (inklusive artikkelforfatteren) har den senere tiden blitt kjent med Xiaomis robotstøvsugere, Roborock, som er del av en større smarthjem-satsning. Xiaomi er ett av flere kinesiske selskap som satser hardt på å utnytte potensialet som ligger i kunstig intelligens og maskinlæring i forbrukerelektronikk.

Xiamoi er i 2021 den 70. mest verdifulle merkevaren i verden med en verdi på 24 885 milliarder dollar (+50 % siden i fjor).

 

Moutai logo

Moutai er et av de raskest voksende merkene i verden, med en verdiøkning på 103 % på ett år. Moutai er ukjent for de fleste nordmenn, med er det største baijiu-destilleriet i kina. Baijiu er en kinesisk sprit brygget på fermentert durra. Baijiu har gått fra å være et lokalt alternativ til mer eksklusiv importsprit som skotsk whisky og fransk cognac, til å bli favoritten til en voksende kinesisk middelklasse og med et betydelig eksportpotensiale.

Moutai er i 2021 den 11. mest verdifulle merkevaren i verden med en verdi på 109 330 milliarder dollar (+103 % siden i fjor). Moutai er for øvrig kun ett av fire Baijiu-merker på listen over de 100 mest verdifulle merkevarene i verden.

 

Anta logo

Anta er Kinas største og verdens tredje største sportskjede. Forretningsmodellen skiller seg imidlertid fra de fleste andre sportskjeder, hvor inntektsstrømmen kommer fra videresalg av egne og andres merker gjennom egne fysiske eller digitale utsalgssteder. Anta har en ambisjom om å bli et house of brands innen sportsutstyr, slik P&G og Unilever (og Orkla i Norge) er innen forbrukerprodukter. De kjøper derfor opp merker innen sportsutstyr – Fila og Arc’teryx er mest kjent for norske forbrukere.

Anta er foreløpig utenfor listen over de 100 mest verdifulle merkevarene i verden, men med en verdi på 3 005 milliarder er det den 8. mest verdifulle merkevaren innen sportsutstyr.

 

Pinduoduo logo

Pinduoduo er en innovativ netthandelsplatform spesialisert på jordbruksprodukter. Forretnings-modellen utfordrer etablerte strukturer ved at jordbrukere kan selge sine produkter direkte til forbrukerne, uten det fordyrende grossistleddet. Pinduoduo er reklamefinansiert, slik at det er gratis for både selger å kjøper å benytte platformen. Utover plattformen som sådan søker Pinduoduo å hjelpe jordbrukerne å lykkes, ved å lære dem netthandel og å videreutvikle egne produkter, konsepter og merkevarer.

Pinduoduo er i 2021 den 81. mest verdifulle merkevaren i verden med en verdi på 21 732 milliarder dollar (+131 % siden i fjor).

 

TikTok logo

TikTok var nykommer på listen over de mest verdifulle merkevarene i fjorårets BrandZ. Merket har hatt en solid vekst også i år og ender opp som den 45. mest verdifulle merkevaren i verden. TikTok er interessant i seg selv, som platform og selskap, men også fordi det representerer et skift i den digitale økonomien. Vi har vært vandt til at tech selskaper og ulike platformer i skjæringspunktet underholdning og sosialisering har hatt sitt opphav på den amerikanske vestkysten. TikTok viser at kinesiske platformer har appell langt utover kinas grenser.

TikTok er i 2021 den 45. mest verdifulle merkevaren i verden med en verdi på 43 516 milliarder dollar (+131 % siden i fjor).

Dette var kun et utvalg av kinesiske merker på listen over de mest verdifulle merkevarene i verden. Netthandelsplattformer som Alibaba og JD, onlineaggregatorer som Tencent og Baidu har alle blitt merker man ser til for inspirasjon. Tiden er forbi da kinesiske merker var eksotiske kuriositeter. De er i dag mektige konkurrenter og viktige premissleverandører i den globale økonomien.

Zak Dychtwald argumenterer i HBR for at Kina har et viktig konkurransefortrinn når det gjelder innovasjon – en stor populasjon som er vandt til endring. Ingen annen befolkning i verden har sett høyere vekst og endringstakt (både økonomisk, teknologisk og samfunnsmessig) enn den kinesiske. En adaptiv befolkning er et betydelig konkurransefortrinn for bedrifter som er avhengige av kontinuerlig innovasjon.

Jeg gleder meg til å se hvilke kinesiske merkevarer vi kan stifte bekjentskap med på listen over verdens mest verdifulle merker i 2022.